body en beauty

Acne behandeling schoonheidsspecialist

Acne behandeling schoonheidsspecialist

Wanneer heb je acne? Als er hier en daar een (jeugd)puistje zit? Nee: acne is een huidaandoening waarbij meeëters (comedonen), pustels (puisten), papels (pukkels) en nodus (bulten of ontstekingen) aanwezig zijn.

Wat is acne?

Meeëters of comedonen kunnen zwart zijn (blackheads). Deze zijn open en liggen boven in het huidoppervlak en zijn vaak gemakkelijk te verwijderen. Maar ze kunnen ook wit zijn (whiteheads). Dan zijn ze gesloten omdat er een laagje huid overheen ligt. Deze liggen dieper in de huid. Als de talg die erin zit toeneemt, kan het wandje scheuren en kan dit uitgroeien tot een puist, of erger: een ontsteking.

Dit proces kan versneld worden als je er zelf in gaat knijpen. Laat het dus met rust en probeer met de geadviseerde producten van Body & Beauty de talgklier en of puistjes tot rust te brengen en schoon te houden of laat de schoonheidsspecialist de comedonen en pustels verwijderen, om te voorkomen dat de huid nog onrustiger wordt

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat door meerdere factoren. Bijvoorbeeld (ongezonde) voeding, een verstoorde darmfunctie, medicijnen of leeftijd. Maar er is ook vaak een erfelijke aanleg.

Acne is een aandoening van de talgklier. Deze zit onder het huidoppervlak. Rond de puberteit zijn er allemaal hormonale veranderingen in het lichaam. Onder invloed van mannelijke hormonen (die wij allemaal hebben) wordt de talgklier groter en produceert deze in het gezicht op de borst of schouders en rug meer talg. Dit talg is ook dikker en kan moeilijker afvloeien. Maar dit kan ook het geval zijn in de oksels of liezen. De talgklier heeft een kanaaltje waar hij de talg afvoert richting het haartje waar hij bij hoort. Daar waar het haartje de opperhuid uit komt, gaat de huid een klein stukje naar binnen. Dit noemen we ook wel een ‘porie’.

Maar een talgklier kan ook ingekapseld zitten. Dat lijkt op een kleine, gelige meeëter die je wel kan uitdrukken maar steeds terugkomt, of juist een gelige bolling van de huid waar je niks uit krijgt omdat die gesloten is.

Waarom is het belangrijk om dit te weten? Omdat de cellen van de opperhuid afschilferen en dan ook in de porie terechtkomen. Doordat de huidschilfers de uitgang blokkeren, kan de talg niet wegstromen. Hierdoor kan de boel dus gaan verstoppen!

De huid bevat ook diverse bacteriën. Dit is ook goed, want ze regelen de zuurgraad of beschermen je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Eén van de bacteriën is p-acne, oftewel propioni bacterium acnes. De p-acne bacterie houdt erg van talg, maar waar hij nog meer van houdt is een plekje zonder zuurstof. Deze zuurstofarme omgeving ontstaat wanneer je poriën verstopt raken met huidschilfers en er een ophoping van talg is. Dit is het warme nestje voor de acnebacterie. Hij gaat zich delen (vermeerderen) en gaat afvalstoffen produceren. Deze afvalstoffen irriteren de follikels en geven een ontsteking als gevolg: het begin van acne!

Acne kan ook ontstaan door stress. Denk aan een tentamenweek op school. Door angst en spanning worden er in het lichaam stresshormonen getriggerd, adrenaline en noradrenaline. Deze zorgen voor een verhoogde hartslag en een diepere ademhaling. Maar er komt nóg een hormoon vrij, namelijk cortisol. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel omhooggaat en dat er meer glucose in je bloed komt. De suiker zorgt voor meer energie om weerstand te bieden tegen gevaar. Cortisol heeft nog een nadelig gevolg, namelijk dat het je immuunsysteem onderdrukt.

Jouw immuunsysteem is van groot belang bij het remmen van ontstekingen en het bevorderen van herstel, dus bij te veel stress werkt je immuunsysteem niet optimaal en krijgen ontstekingen (pukkels) een grotere kans!

Negatieve effecten

Naast het opgejaagde gevoel van stress en spanning heeft cortisol in geval van langdurige stress een aantal negatieve effecten op het lichaam:

 • vermoeidheid en slapeloosheid
 • negatieve effecten op de spijsvertering
 • een verminderde werking van het immuunsysteem: ontstekingen
 • spierafbraak
 • verminderd libido (zin in vrijen)
 • hart- en vaatziekten
 • versnelling van veroudering
 • diabetes en overgewicht
 • depressie

Zo af een toe een beetje rust en ontspanning is dus zeker aan te raden en probeer problemen op te lossen!

En denk ook eens aan voeding. In de salon kan ik je verder adviseren over welke voeding acne kan triggeren en wat je juist wel goed kunt eten en drinken om je huid rustiger te krijgen en te houden. Maar ook welke nutricosmetics van LavieSage je eventueel kunt gebruiken om van binnenuit je huid ook rustiger en schoner te laten worden.

Als je een behandeling afspreekt, gaan wij de volgende dingen bespreken:

 • huidanalyse
 • voedingsadvies
 • behandelplan met thuisverzorgingsadvies
 • vergoeding van de zorgverzekeraar
 • als je nog onder de 18 jaar bent, is het fijn als één van je ouders meekomt voor het eerste intakegesprek

Acnelittekens

Met IPL (Intense Pulsed Light) wordt blauw licht afgegeven door de Optima Pro machine om diep in de talgklierfollikel te komen, waar de propioni bacterie geen zuurstof nodig heeft om te overleven en deze met het blauwe licht te doden.

Maar ook fruitzuren en melkzuren van Rejuvi (www.rejuvi.nl) behoren tot het acneprogramma. Fruitzuren met een combinatie van glycolzuur, zink en vitamines hebben kleine moleculen en dringen diep door in de huid. Dit zorgt voor het verdunnen van het huidoppervlak en celvernieuwing, het vermindert de poriegrootte en vermindert de acnegevoeligheid.

Soms kun je niet voorkomen dat er littekens ontstaan als gevolg van acne. Daar heeft Body & Beauty ook behandelingen op maat voor. Bij acnelittekens kan ik de BellaPeel (hydrodermabrasie) goed inzetten om een egaal doorbloede huid te krijgen en littekens te verminderen. Het huidbeeld wordt aanzienlijk beter. Of de deeppeel-behandeling van Rejuvi waarbij gebruik wordt gemaakt van melkzuur, papaïne en salicylzuur om groeven, kuiltjes of een ‘pokdalig’ gezicht gladder te maken.

Acnebehandeling schoonheidsspecialist uitbreidingen

De acnebehandeling is verder uit te breiden met 1 of meer van de volgende onderdelen:

 • Complete massage van gelaat, nek en schouders
 • Massage nek, schouders, decolleté
 • Masker
 • Collageen-oogmasker
 • Wimpers en wenkbrauwen verven
 • Wimpers verven
 • Wenkbrauwen verven
 • Wenkbrauwen epileren
 • Wenkbrauwen harsen
 • Bovenlip harsen
 • Bovenlip en kin harsen
 • Sugaring bovenlip
 • Sugaring bovenlip en kin
 • Sugaring gelaat

Voor en na foto’s van een acnebehandeling bij de schoonheidsspecialist


Ook interessant voor jou

Microneedling

Microneedling is een mooie behandeling die ervoor zorgt dat jouw huid nieuw collageen aanmaakt.

Lees verder

Ervaringen

Ik ben enorm blij met de behandeling van Hilda! Ze was rustig en nam alle tijd! Ben superblij met het resultaat!

- Mariska van der Wal

Ik vind het heel prettig om daar te komen. De ontvangst is heel hartelijk. Ik ben altijd heel tevreden over het resultaat en de manier zoals het uitgevoerd wordt.

- Henny Wardenaar

Professioneel, vriendelijk en zeer kundig. Een echte aanrader!!

- Astrid Janssen

Geef een cadeautje!

Wil je iemand verwennen met een van de behandelingen bij Body & Beauty? Vraag dan nu gemakkelijk de cadeaubon aan.